InIDEA

InIDEA

Yenilikçi-yaratıcı fikirlere dayalı bağımsız öğrenci projeleri desteleme programımız InIDEA ile öğrencilerimizin sanat, sosyal bilimler, girişimcilik, tasarım, teknoloji ve diğer alanlarda geliştirdikleri yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin projelendirilmesini ve ardından da bu projelerin HUB’larımızda hayata geçirilmesini destekliyoruz.

InIDEA programına başvuran öğrenciler iki aşamalı bir elemeden geçer. Projesi genel jüri tarafından yenilikçi ve yaratıcı bulunan öğrenciler, sonrasında branş jürilerine girer. Branş jürilerinden çıkan nihai karara göre öğrencinin destek kazanıp kazanamadığı belli olur.

Sanatı da sosyal bilimleri de girişimciliği de en iyi biz biliriz diyenler buraya!  

Yaratıcı Endüstriler Platformu olarak, ‘bir fikrim var ama nasıl yapsak’ diye düşünen öğrencilerin yenilikçi ve yaratıcı projelerini InIDEA Programıyla destekliyoruz.  

Sanatı, sosyal bilimleri, girişimciliği kısacası aklına gelen her parlak fikri, daha da parlatarak yıldız hale getirmene destek olduğumuz bu programda; projelendirmeden akademik danışmanlığa, ekipman desteğinden mentorluk çalışmalarına her adımda seninleyiz. 

Neler Yaptık

InIDEA 1. DÖNEM PROJELERİ  

Barış Korhan Özdemir – Review Snail 

Dünyanın en büyük pazar yerlerinden Amazon satıcıları için geliştirilen bu projede, ürünlere yapılan yorumların satıcının mail adresine anında gitmesini sağlayacak bir yazılım geliştirildi.  

Furkan Çilingir – Otonom Deniz Temizleme Aracı  

Bu projede, cep telefonu ile kontrol edilebilen ve su altında dahi bulunduğu konum takip edilebilen otonom deniz temizleme aracı geliştirildi.   

Mehmet Nasuhcan Türker – Akıllı Stetoskop  

Doktorların tanı koyma süreçlerine yardımcı olmak için geliştirilen bu projede; yapay zeka desteği ile stetoskoplardan alınan verilerin analiz edilerek, yüzdelikler ile hastalıkları teşhis etmesi sağlandı.   

Ayşe Mutlusen – ‘Oda’ Kısa Film  

20’li yaşların başındaki üç gencin hayata tutunma çabalarını konu alan kısa film ile uluslararası 16 film festivaline başvuruda bulunuldu.  

Tunahan Akyol – Anadololous Iı? I  

Projede klonlama tekniği kullanılarak geliştirilen yazılımla araçların yüksek obje tespit modeliyle trafik kurallarına uyarak otonom bir şekilde ilerleyebilmesi sağlandı.   

InIDEA 2. DÖNEM PROJELERİ  

Beyza Zeytun – Geleceği Mimarlıkla Tasarlamak  

Pandemiyle yeniden tartışmaya açılan insan ve doğa ilişkine disiplinler arası bir bakışla yaklaşan bu projede doğaya müdahalenin devam ettiği gelecekte pandemi prototipleri yaratarak İstanbul’un kamusal alanlarında esneklik sağlanan bir tasarımın belgeseli hazırlandı.  

Tunahan Akyol, Abdülkadir Keklik – Anadololous Iı 

Önceki dönem projemizde elde edilen deneyimler alt dönemlerle paylaşıldı ve program haline getirilerek otonom araçlar özelinde yeni çalışmalar yapıldı.  

Zeynep Dilan Süren – Büyük İstanbul Depresyonu  

Öğrencilikleri bitmesine rağmen iş bulamayan Didem ve Ayşe’nin hayatını izlediğimiz bu kısa filmde insanlık için kısa, onlar için asla geçmek bilmeyen zaman diliminin içindeki günlerin dayanılmaz sıradanlığına şahit olundu. SİYAD’dan ve Saraybosna Film Festival’inden ödüllerle dönüldü. 

Mehmet Kaan Karataş – Dördüncü Duvar  

Set işçilerinin çalışma şartlarına ışık tutan bu kısa filmde kameranın arkasındaki sömürüye hicivle ışık tutuldu.  

 

InIDEA 3. DÖNEM PROJELERİ  

Birkan Eken – Seed In Town  

Şehirli insanın ihtiyaç duyduğu iyi ve temiz gıdayı ulaşılabilir kılmayı amaçlayan bu projede hipodronik yöntemle topraksız bir şekilde yetişen ürünlerin, verilerinin izlenerek veriminin artırılması sağlandı.  

Görkem Çakır – Smart Planty Systems  

Bitkileri daha iyi tanımamızı sağlamayı amaçlayan bu projede saksı içerisine yerleştirilen IOT teknoloji ile bitkilerin tüm ihtiyaçlarını analiz etmemize olanak sağlayan akıllı bir sistem geliştirildi. 

 

InIDEA 4. DÖNEM PROJELERİ  

İbrahim Naci Özetçi – Ar Puzzle  

Artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak hazırlanan bu projede okulun belirli bölgelerine yerleştirilen QR kodlar ile bulmaca deneyimi farklı bir boyuta taşında.  

Necla Nehir Yurtsever – Minimi.Ze 

3-8 yaş arasındaki çocukların motor becerilerini ve problem çözme yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan bu projede yapılan oyuncak tasarımı ile 3 boyutlu oyuncuklarla çocukların ekran bağımlılık sürelerinin azaltılması sağlandı.  

Arda Argüden – Hasdrone  

Önceki dönemlerde yapılmış insansız hava araçlarının taşıma ve erişim kapasitesinin geliştirilerek teknik olarak güçlendirilmiş bir drone üretme üzerinde çalıştırılıyor.  

InIDEA 5. DÖNEM PROJELERİ  

Mustafa Berk Alkoç – Arkad 

Beyoğlu’nda yer alan tarihi hanların interaktif olarak haritalandırılması amaçlanan bu projede haritadan ziyade nitelikli bir rehber ve düşünce alanı yaratarak Beyoğlu’nun aynı zamanda kültürel bir arşivi oluşturulacaktır.  

Işıl Cansu Ergincan – Precious Plastic Kadir Has  

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan plastik kirliliğine, etkili bir dönüşüm önerisi sunan bu projede üniversitemizden çıkan plastikler dönüştürülerek kolye, küpe gibi giyilebilir aksesuarlar haline getirildi.  

Nazlıhan Abdikoğlu, Arda Çelik, Sultan Kenar – Key Visual Studio 

Youtube kanalı olarak başlayan bu projede ekibin geliştirdikleri formatları üniversitede kurdukları gezgin stüdyo ve yenilikçi yayıncılık anlayışıyla hayata geçirildi.

Başvurunuzu yaparken aşağıdaki koşulları göz önünde bulundurunuz:

  • Programa Kadir Has Üniversitesi’nin lisans öğrencileri başvurabilir 
  • Projeler sanatsal, sosyal ya da teknolojik yenilik getirebilecek, somut bir ürün ya da sonuç potansiyeli olabilecek her konuda olabilir. Disiplinlerarası konulara öncelik verilir. 
  • Bireysel başvurular yanında en fazla 5 kişiden oluşan ekip başvuruları da kabul edilir. 
  • Bireysel olarak başvuran bir öğrenci başka bir ekip içinde de yer alabilir. Ancak birden fazla proje için bireysel olarak başvuramaz. 
  • InIDEA Programı’nın önceki dönemlerinden proje çalışması devam edenler yeni başvuru yapamaz. 
  • Tamamlanmış ya da devam eden projelerle ilgili başvurular kabul edilmez. 
  • Projelerin desteklenme süresi en çok iki yarı yıldır. 
  • HER Projenin son başvuru tarihi açıklanacaktır. 
  • Son başvuru tarihi  Yaratıcı Endüstriler Platformu Proje Değerlendirme Komisyonu ilan edilecek program çerçevesinde başvuru sahiplerince sunulan projeleri değerlendirip sonuçları internet sayfamızdan ilan edecektir. 

Başvuru formu için:  https://yep.khas.edu.tr/ 

Sorularınız için Yaratıcı Endüstriler Platformu’na başvurabilirsiniz: 

[email protected]

AdresCibali, Kadir Has Cd., 34083 Cibali / Fatih/Fatih/İstanbul

Oda numarası: A202